ΧΑ: Που βρίσκονται τα stop για τις συστημικές τράπεζες

Πονοκέφαλος για τους επενδυτές η αδυναμία της εγχώριας αγοράς να αντιδράσει παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Το «κοκτέιλ» που οπλίζει τα χέρια των πωλητών και τα σημεία στήριξης για τους βασικούς δείκτης του χρηματιστηρίου.

ΧΑ: Που βρίσκονται τα stop για τις συστημικές τράπεζες

Μια ξεκάθαρα πτωτική εβδομάδα διανύει το Χ.Α. με κάθε προσπάθεια αντίδρασης να πέφτει στο κενό. Οι αρνητικές εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων, όπου το 10ετές φλερτάρει με το 4,5%, επηρεάζουν και τις μετοχές. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ιταλία, η παραμονή του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 3%, αλλά πρωτίστως η μη εξέλιξη στα εσωτερικά μέτωπα φθείρουν σταδιακά τις δυνάμεις των αγοραστών. Με τον γερμανικό DAX να ξεπερνά τις 13.000 μονάδες και τον S&P 500 τις 2.730 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκτός συγχρονισμού και αυτό είναι πολύ αρνητικό για τις εγχώριες αξίες.

Οι αλλαγές του δείκτη MSCI επίσης φαίνεται να επηρεάζουν τις δεικτοβαρείς μετοχές, αφού και το ποσοστό της χώρας στον δείκτη αναμένεται να μειωθεί, έστω και λίγο. Στα πεδία της άμυνας, η επόμενη σημαντική στήριξη φάνηκε ότι είναι στις 785 μονάδες και η επόμενη περιοχή εδράζει στην περιοχή των 762-767 μονάδων που είναι το χαμηλό του Απριλίου, με ενδιάμεσο σημείο τις 775 μονάδες. Εφόσον οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές παραμείνουν εξαιρετικά ευνοϊκές και η εγχώρια αγορά συνεχίζει να διολισθαίνει, τότε τα θετικά σενάρια είναι άνευ σημασίας. Ωστόσο, το γεγονός ότι αρκετές μετοχές έχουν προσεγγίσει σημαντικές στηρίξεις, δίνει πόντους για διαφοροποίηση στις επιμέρους μετοχές.

Για να υπάρξει θετικό σενάριο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να εισέλθουν στην περιοχής της ισχυρής πλέον αντίστασης των 800 -820 μονάδων. Αυτή τη ζώνη τιμών θα πρέπει να επαναπροσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης και να την κρατήσει ως στήριξη. Οι συνθήκες για τον Μάιο, όπως είχαμε αναφέρει, θα ήταν πιο περίπλοκες απ’ ό,τι ο ανοδικός Απρίλιος για την εγχώρια αγορά, ωστόσο η ανοδική συμπεριφορά στην Αμερική θα έπρεπε να δώσει στήριξη.

Πολύ αρνητική είναι η εικόνα και στην Νέα Υόρκη από το GREK, το εισηγμένο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο εμφανίζει σημαντική πτώση με συναλλακτική δραστηριότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τους μέσους όρους των τελευταίων 3 μηνών.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο η κίνηση γίνεται κάτω από τις 913-920 μονάδες παρά τις προσπάθειες της Alpha Bank στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η στήριξη πλέον είναι στις 875 μονάδες και η πολύ κρίσιμη ζώνη των 800-820 μονάδων χαμηλότερα. Η τροχιά αλλάζει σε ανοδική με διάσπαση των 960-970 μονάδων.

Στην ιδιαίτερη συνεδρίαση της Δευτέρας 8/5, ο δείκτης υποχώρησε ως τις 903 μονάδες και χθες 17/5 το κλείσιμο ήταν οριακά χαμηλότερα στο κλείσιμο, οπότε πολλές long θέσεις θα τερματιστούν σε αυτά τα επίπεδα αν η πίεση συνεχιστεί. Τα stop στην Alpha Βank τοποθετούνται στα 1,98 ευρώ ενώ βρίσκονται στο 0,268 ευρώ για την ΕΤΕ. Η Eurobank έχασε σημαντική στήριξη στα 0,925 ευρώ, ενώ η Πειραιώς βρέθηκε στην ισχυρή ζώνη στήριξης των 2-60-2,70 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 2.080 είναι η πρώτη αντίσταση και έπονται οι 2.100-2.130 μονάδες ως ζώνη ισχυρής αντίστασης που θα πρέπει να καμφθεί. Στις στηρίξεις, οι 2.050 μονάδες που οδήγησαν στο ανοδικό σερί του Απριλίου και χαμηλότερα 2.025-2.035 μονάδες πριν από τις 1.995-2.000 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video