ΧΑ: Οι εισηγμένες ανοίγουν την κάνουλα των μετρητών

Πώς διαμορφώνεται μέχρι σήμερα ο χάρτης των χρηματικών διανομών. Ποιες εισηγμένες μοιράζουν περισσότερα χρήματα από πέρυσι και οι θετικές εκπλήξεις που μπορεί να προκύψουν κατά το τελευταίο φετινό τετράμηνο. Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Οι εισηγμένες ανοίγουν την κάνουλα των μετρητών

Την πρόθεσή τους να μοιράσουν φέτος υψηλότερα χρηματικά ποσά στους μετόχους τους είτε μέσω διανομής μερισμάτων, είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου, εκδηλώνουν οι εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, όσο περισσότερο προχωρά η διαδικασία δημοσίευσης των ετήσιων αποτελεσμάτων τους και όσο πλησιάζουμε προς τη διεξαγωγή των τακτικών τους γενικών συνελεύσεων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό του ΧΑ θα προκύψει φέτος μια μέση «μερισματική απόδοση» για τις μη τραπεζικές μετοχές που θα ξεπεράσει το 2,5%, όταν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δεν υπερβαίνουν το 0,4% με 0,5%.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Αρκετές εταιρείες που πέρυσι δεν είχαν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους, φέτος έχουν ανακοινώσει ότι θα το πράξουν. Με βάση τη μέχρι σήμερα πληροφόρηση αναφέρουμε τον Μυτιληναίο, τα Πλαστικά Θράκης, τα Πλαστικά Κρήτης (το έπραξαν ήδη), την PROFILE, τον Παπουτσάνη, τον Χαϊδεμένο, την Alpha Trust Ανδρομέδα, καθώς επίσης την νεοεισηγμένη BriQ Properties (το αυτό αναμένεται και για την ΑΔΜΗΕ).

Επιπρόσθετα, πολλές εισηγμένες είτε έχουν ήδη προχωρήσει, είτε έχουν ανακοινώσει για φέτος (βλέπε στοιχεία σχετικού πίνακα) αυξημένες χρηματικές διανομές σε σύγκριση με το 2017. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Coca-Cola HBC, Grivalia, Inform Λύκος, Εθνική-Πανγαία, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΤΡΑΚ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Πλαίσιο, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Space Hellas.

Σειρά εταιρειών έχει προχωρήσει ή έχει ανακοινώσει ισόποσες χρηματικές διανομές για φέτος (π.χ. Fourlis, Entersoft, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, Νάκας, Τράπεζα της Ελλάδος), ενώ δεν θα λείψουν και εκείνες που αναμένεται να μοιράσουν μικρότερα ποσά (π.χ. ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Αιολική ΑΕΕΧ και ενδεχομένως ορισμένες άλλες εισηγμένες).

Πάντως, καλύτερη εικόνα θα προκύψει μετά το τέλος Ιουνίου, (όταν θα έχουν διεξαχθεί οι περισσότερες τακτικές γενικές συνελεύσεις), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρείες επιλέγουν να μην διανέμουν μερίσματα και αντίθετα να εξετάζουν κάθε φθινόπωρο το αν θα προχωρήσουν σε επιστροφές κεφαλαίου ή σε άλλου είδους χρηματικές διανομές (πχ κέρδη παρελθουσών χρήσεων, ή προμέρισμα). Άρα λοιπόν, όλο και κάποιες θετικές εκπλήξεις μπορεί να δούμε από το Σεπτέμβριο και μετά.

Σύμφωνα με στελέχη των εισηγμένων εταιρειών, η πολιτική για μεγαλύτερες χρηματικές διανομές οφείλεται σε δύο παράγοντες:

Πρώτον, στις βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών το 2017. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευθέντα αποτελέσματα 59 εταιρειών (δεν συμπεριλαμβάνονται τράπεζες και ΑΕΕΧ), ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 12,9%, το EBITDA κατά 7,9% και τα καθαρά κέρδη κατά 15,3%, στο 1,82 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι θετικές ελεύθερες ταμειακές τους ροές διαμορφώθηκαν στο 1,406 δισ. ευρώ, η μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους στο 9,6% και ο μέσος δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA στο 1,48. Όλα αυτά δείχνουν πως υπάρχουν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και ικανοποιητική ρευστότητα, άρα ικανές να προχωρούν σε χρηματικές διανομές.

Και δεύτερον, στη -μερική έστω- αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας και της σταδιακής αποκατάστασης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, εξελίξεις που κάνουν πολλές εταιρείες λιγότερο διστακτικές στο να διανείμουν χρήματα στους μετόχους τους.

Σύμφωνα τώρα με αναλυτές, η διαμορφούμενη απόδοση που προκύπτει από τις χρηματικές διανομές («μερισματική απόδοση») αποτελεί ίσως ένα από τα ισχυρά κίνητρα τοποθέτησης στο ΧΑ.

Αν και σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως θα πρέπει να εξετάζεται το κατά πόσο οι χρηματικές διανομές των εταιρειών είναι διατηρήσιμες σε βάθος χρόνου, φαίνεται να διαμορφώνεται μια μέση «μερισματική» απόδοση που υπερβαίνει το 2,5%!

Και αυτό γιατί η συνολική κεφαλαιοποίηση των μη τραπεζικών εισηγμένων στο ΧΑ (20/4/2018) διαμορφώνεται στα 53 δισ. ευρώ και έτσι με βάση την αθροιστική περυσινή διανομή του 1,34 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία πίνακα) προκύπτει μια μέση απόδοση 2,5%, η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί τελικά η μέχρι τώρα διαμορφούμενη τάση για μεγαλύτερες χρηματικές διανομές από τις εισηγμένες εταιρείες.

H μέση αυτή απόδοση ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, αν περιοριστεί μόνο στις κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες που κατά κανόνα προχωρούν σε χρηματικές διανομές.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video