Ερχεται νόμος για ελληνικά Private Equities

Ποια θεσμικά πλαίσια αναμένεται να προωθήσει φέτος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο στόχος για την εγκατάσταση hedge funds και private equities στην Ελλάδα. Δημόσιες προτάσεις, «συλλογικοί λογαριασμοί» και Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης στο επίκεντρο.

Ερχεται νόμος για ελληνικά Private Equities

Την ψήφιση θεσμικού πλαισίου με στόχο hedge funds και private equities να εγκαταστήσουν την έδρα τους στην Ελλάδα προγραμματίζει το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια ανάπτυξης της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, δημιουργίας θέσεων εργασίας και είσπραξης φορολογικών εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.

Η ταχεία ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου (έχει ήδη εκπονηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα φαίνεται να «θερμαίνεται».

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς αναμένεται πως πολλοί θα είναι οι ξένοι που θα ενδιαφερθούν είτε για την απόκτηση συμμετοχής σε ισχυρούς εξαγωγικούς ελληνικούς ομίλους, είτε για την εξαγορά εγχώριων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και είναι υπερ-εκτεθειμένες στις τράπεζες. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ρόλος των private equities κρίνεται σημαντικός.

Πάντως, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η ψήφιση και άλλων διατάξεων που αφορούν την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Στην πρώτη σειρά βρίσκεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες προτάσεις σε εισηγμένες εταιρείες (στόχος η προστασία των μετόχων μειοψηφίας), με βάση τις περυσινές προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας από την προηγούμενη δεκαετία, όταν ο περιβόητος «νόμος Αλογοσκούφη» άφηνε διάπλατα περιθώρια για την εκμετάλλευση των μικροεπενδυτών από τους μετόχους πλειοψηφίας.

Στη συνέχεια αναμένεται να ακολουθήσει και μια ακόμη νομοθετική αλλαγή που σχετίζεται με τη θέσπιση των «συλλογικών λογαριασμών», ή γνωστότερων ως Omnibus Accounts, οι οποίοι ήδη υπάρχουν σε χώρες του εξωτερικού.

Όσο και αν ακούγονται «φωνές» ότι οι λογαριασμοί αυτής της κατηγορίας περιορίζουν την διαφάνεια στην αγορά, η θέσπισή τους αποτελεί αίτημα των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Επίσης διατυπώνεται η άποψη ότι τα ίδια πράγματα που μπορεί να επιτύχει ένας επενδυτής μετέχοντας σε «συλλογικό λογαριασμό» στην Ελλάδα, μπορεί ήδη να έχει και σήμερα, μέσα από έναν «συλλογικό λογαριασμό» που είναι ανοιγμένος στο εξωτερικό.

Επίσης, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη νέα Κοινοτική Οδηγία που θα εκδοθεί φέτος και θα αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων Ασφάλισης. Στόχος είναι η ανάπτυξη του θεσμού στην Ελλάδα όχι μόνο για να συνδράμει το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις, αλλά και για να τονωθεί η εγχώρια ασφαλιστική και επενδυτική αγορά.

Το σύνολο των αλλαγών αυτών που αναμένεται μέσα στο 2018 αποτελεί συνέχεια μιας σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της τελευταίας διετίας, που είχε «αναπτυξιακό χαρακτήρα», όπως:

α) Η τροποποίηση του νόμου, προκειμένου να «τρέξει» ο θεσμός των διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ήδη διαπραγματεύονται οι εκδόσεις των εταιρειών ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Housemarket, Sunlight, MLS και Δέλτα Τεχνική).

β) Η θεσμοθέτηση του “crowdfunding” προκειμένου επενδυτές να τοποθετούν μικρά ποσά σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πέρα από την ύπαρξη του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, σημασία έχει το κατά πόσο θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στην πράξη τα νέα επενδυτικά εργαλεία (εταιρικά ομόλογα, crowdfunding), ή το κατά πόσο θα μπορέσουν να προσελκυσθούν private equities και hedge funds στην Ελλάδα.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video