ΧΑ: Οι νικητές της... διαπραγμάτευσης

Οι θετικοί πρωταγωνιστές στο Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους, εν μέσω του θρίλερ της αξιολόγησης. Ποιες μετοχές «ζορίστηκαν». Ανησυχίες για πιθανό αρνητικό γύρισμα στις διεθνείς αγορές. Οι αποδόσεις.

ΧΑ: Οι νικητές της... διαπραγμάτευσης

O δεύτερος μήνας του έτους μπόρεσε να φέρει σε σχετική ισορροπία την εγχώρια αγορά μετοχών, παρά τη φανερή υστέρηση των τραπεζικών μετοχών όλο το αυτό χρονικό διάστημα. Παρά τη λείανση των απωλειών, που στο μέγιστο σημείο τους διαμορφώθηκαν σε 7%, οι συνθήκες διαπραγμάτευσης των εγχώριων τίτλων συνεχίζουν να προβληματίζουν, αφού η πολιτική λύση της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει ζητούμενο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι ελληνικοί δείκτες μετοχών παραμένουν αμετάβλητοι σε μια περίοδο που σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι μετοχές κινούνται αρκετά υψηλότερα, αδύναμες να εκμεταλλευθούν το θετικό momentum, είναι ακόμη μία πηγή ανησυχίας για τους διαχειριστές, αφού στο γύρισμα των ξένων αγορών οι εγχώριες αξίες θα είναι ευάλωτες.

Ωστόσο, παρά την παραμονή του Γενικού Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 670 μονάδες, είναι ξεκάθαρο ότι αρκετές μετοχές έχουν βγει νικήτριες από τη δοκιμασία που περνά η αγορά από την καθυστέρηση της αξιολόγησης. Στον αντίποδα, κάποιες άλλες έχουν υποστεί σημαντική πτώση στις τιμές τους στο μικρό αυτό διάστημα. Με εξαίρεση τις τραπεζικές μετοχές, που σημειώνουν σημαντικές απώλειες στο δίμηνο της τρέχουσας χρήσης, υπάρχουν και άλλες μετοχές από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση που έχουν ξεχωρίσει για τα αρνητικά τους πρόσημα.

Οι πρωταγωνιστές

Στους θετικούς πρωταγωνιστές από τις αρχές του έτους και τις μετοχές του Γενικού Δείκτη είναι οι τίτλοι των Τράπεζα Αττικής, Viohalco, Υγεία, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Intracom, Flexopack, Κυριακίδης Μάρμαρα, ΧΑΛΚΟΡ, Quest Συμμετοχών, Επίλεκτος, Ιασώ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Intralot, με κέρδη που προσεγγίζουν ή ξεπερνούν το 15%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, πλην της Viohalco που ηγείται με κέρδη πάνω από 40% από 1η/1, οι Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean Airlines σημειώνουν κέρδη πάνω από 5%, όταν την ίδια χρονική στιγμή ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση.

- Για τη Viohalco, η κερδοφορία των εταιρειών της στο πρώτο εξάμηνο υποστηρίχθηκε από το βελτιωμένο προϊοντικό μείγμα που προέκυψε από τα πρόσφατα επενδυτικά προγράμματα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η σημαντική αναβάθμιση των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη πλευρά, παρά την αλλαγή έδρας, ο όμιλος δεν έχει ακόμη έχει καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια από το εξωτερικό, είτε μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε μέσα από ομολογιακές εκδόσεις -αν και πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη υπόθεση.

- Για την Τράπεζα Αττικής, η άνοδος της τάξης του 50% οφείλεται στην πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης της τιμής της μετοχής το νέο έτος, αφού παρά την άνοδο εξακολουθεί στο δωδεκάμηνο να υποαποδίδει σημαντικά έναντι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η απόδοσή της στο ένα έτος είναι -50% έναντι +40% για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών.

- Για το ΥΓΕΙΑ, η σημαντική βελτίωση που παρουσίασαν τα λειτουργικά αποτελέσματα του 2015, συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 18,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,3% έναντι της περσινής περιόδου. Ταυτόχρονα, το turnaround σε επίπεδο bottom line από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (4,3 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2016 έναντι ζημιών 1,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015) έχει αποτυπωθεί στο Χ.Α. με +40% φέτος και +95% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

- Για τη θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 15% περίπου και των καθαρών κερδών κατά 35% στους εννέα πρώτους μήνες του 2016 λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος αποτέλεσε τον βασικό καταλύτη για την ανοδική πορεία στο Χ.Α. κατά 25%. Με την προσθήκη του αιολικού πάρκο στο Λύρκειο, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΕΛΤΕΧ. Άνεμος ανέρχεται σε 247,15 Mw.

- Για την Κυριακίδης Μάρμαρα, που βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από το Χ.Α., πέραν των κερδών του 20% περίπου από τις αρχές του έτους, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2012 ο τίτλος διαπραγματευόταν στα 0,46 ευρώ, ενώ η δημόσια πρόταση είναι στα 4,02 ευρώ, απόδοση περίπου 770%.

Ποιοι υστερούν

Στον αντίποδα, αρνητικοί πρωταγωνιστές φέτος, μέχρι τώρα, πλην των τραπεζικών μετοχών μπορούν να θεωρηθούν οι τίτλοι των Παπουτσάνης, Σελόντα, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΔΕΗ, Lamda Development, ΟΛΠ, Κρι-Κρι και ΕΧΑΕ. Παράλληλα, η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία προέρχεται από «φτωχή» χρονιά το 2016 στο Χ.Α., και δευτερευόντως η Folli-Follie Group, επιλογή των αναλυτών για φέτος, εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο που ξεπερνά του δείκτες.

- Ο ΟΤΕ, παρά το +3% στις τελευταίες συνεδριάσεις, εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες της τάξεως του 2%, παρότι παραμένει η μετοχή με τις περισσότερες θετικές συστάσεις και αποτέλεσε την κορυφαία επιλογή Ελλήνων και ξένων αναλυτών από το ελληνικό χρηματιστήριο και το 2017. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 11,50 ευρώ ανά μετοχή με upside potential της τάξεως του 30% και με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερους από τον δείκτη Euro Stoxx Telecommunications 40% σε όρους EV/EBITDA.

- Οι μετοχές του ΟΛΠ και της ΔΕΗ σημειώνουν πτώση 4% και 6% αντίστοιχα στο Χ.Α., αφού για τη μεν ΔΕΗ τα προβλήματα ρευστότητας, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και ο υψηλός δανεισμός αποτελούν αγκάθια για τη μετοχή, ενώ για τον ΟΛΠ τα αποτελέσματα του 2016 δεν εντυπωσίασαν, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται στα 6 εκατ. ευρώ από 8,2 εκατ. ευρώ το 2016.

- Τέλος, για την Jumbo και παρά τα κέρδη της τάξεως του 38% τους τελευταίους 12 μήνες που η αγορά κινείται με +33%, το -10% από τις αρχές του χρόνου τη φέρνει στους laggards της αγοράς και της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από την άλλη, ωστόσο, η συνεχής βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, αλλά και η ικανότητά της να ξεπερνά τις προβλέψεις διατηρείται, ενώ παραμένει κορυφαία επιλογή των αναλυτών και για φέτος.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video