Μέγεθος επένδυσης, διασπορά και timing

Μπορείτε να επενδύσετε όσο θέλετε, λίγα ή πολλά. Για να περιμένετε όμως να βγάλετε κάποιο κέρδος, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε τα κέρδη τα οποία πιθανόν θα αποκομίσετε από τις επενδύσεις σε μετοχές, να καλύπτουν το κόστος της συναλλαγής και να είναι αρκετά ώστε να σας αποζημιώνουν για τον κίνδυνο που αναλάβατε μη τοποθετώντας τα χρήματά σας στην ασφάλεια ενός αποταμιευτικού λογαριασμού τραπέζης.

Πόσα χρήματα πρέπει να επενδύσετε; Και πότε;

Μπορείτε να επενδύσετε όσο θέλετε, λίγα ή πολλά. Για να περιμένετε όμως να βγάλετε κάποιο κέρδος, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε τα κέρδη τα οποία πιθανόν θα αποκομίσετε από τις επενδύσεις σε μετοχές, να καλύπτουν το κόστος της συναλλαγής και να είναι αρκετά ώστε να σας αποζημιώνουν για τον κίνδυνο που αναλάβατε μη τοποθετώντας τα χρήματά σας στην ασφάλεια ενός αποταμιευτικού λογαριασμού τραπέζης.

Μπορείτε να θεωρήσετε τον τόκο που θα λαμβάνατε εάν είχατε τα χρήματα σε αποταμιευτικό λογαριασμό τράπεζας ως το «κόστος» για την κατοχή μετοχών. Κι επειδή οι τραπεζικές καταθέσεις είναι ουσιαστικώς απαλλαγμένες κινδύνου, ενώ η επένδυση σε μετοχή έχει πάντα υψηλότερο ρίσκο, θα πρέπει να αποζημιωθείτε για τον κίνδυνο που αναλαμβάνετε. Οι συναλλαγές μετοχών έχουν απλοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν πολύ περισσότερη δουλειά από την αποταμίευση σε μια τράπεζα. Θα πρέπει να αποζημιωθείτε  για αυτήν την παραπάνω προσπάθεια.

Οπότε, η απόδοση της μετοχής θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα του αντίστοιχου τόκου ενός τραπεζικού λογαριασμού συν το κόστος συναλλαγής. Είναι αδύνατο να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα «πόσα θα πρέπει να επενδύσετε» σε ένα συγκεκριμένο πακέτο μετοχών, γιατί η κλίμακα των μελλοντικών αποδόσεων είναι άγνωστη. Ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι θα πρέπει να επενδύσετε στις μετοχές μιας συγκεκριμένης εταιρίας τουλάχιστον 800- 1000 ευρώ ώστε να αξίζει τον κόπο.

Διασπορά του χαρτοφυλακίου

Στο χαρτοφυλάκιό σας θα πρέπει να υπάρχουν μετοχές τουλάχιστον 5- 10 διαφορετικών εταιριών. Αυτό πρέπει να γίνει για να μειώνεται ο κίνδυνος της απογοήτευσης που μπορεί να προκαλέσει μια μεμονωμένη μετοχή, κάτι το οποίο συμβαίνει στις επενδύσεις το χρηματιστήριο. Είναι καλό επίσης γιατί αυξάνει την πιθανότητα να έχουν ικανοποιητική απόδοση τουλάχιστον κάποιες από τις μετοχές στις οποίες τοποθετείτε τα χρήματά σας.

Η σωστή στιγμή για να «μπείτε» και να «βγείτε»

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που επιβάλλουν να διασπείρετε και χρονικά τις επενδύσεις σας, γιατί έτσι περιορίζονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός χρηματιστηριακού κραχ στην αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου επενδύσεων. Επίσης, αν διασπείρετε την επένδυσή σας μέσα στο χρόνο, αυξάνετε την πιθανότητα να αγοράσετε σε τιμές ευκαιρίας τουλάχιστον κάποιες από τις μετοχές. Οι επενδύσεις ανά χρονικά διαστήματα είναι δυνατόν και θα πρέπει να γίνονται τόσο μεταξύ των μετοχών διαφόρων εταιριών όσο και για μετοχές κάθε μεμονωμένης εταιρίας.

Η σωστή επιλογή χρόνου ή το timing όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες έχει σημασία και όσον αφορά την πώληση μετοχών. Φυσικά, το ιδανικό θα ήταν να πουλήσετε τις μετοχές στο ζενίθ τους, αλλά είναι αδύνατο να μπορέσετε να εντοπίσετε την κορυφή της αγοράς με μεγάλη βεβαιότητα. Οπότε εάν κάνετε την έξοδο σταδιακά, προστατεύεστε από το να «βγείτε» ακατάλληλη στιγμή.

Συμπέρασμα

Το ποσό των χρημάτων που πρέπει να επενδύσετε, εξαρτάται από το πόση απόδοση περιμένετε. Εάν είστε ένας επιτυχημένος επενδυτής, σίγουρος ότι το χαρτοφυλάκιό σας θα έχει καλύτερη απόδοση από τους μέσους όρους, ίσως είναι καλύτερο να επενδύετε μικρά ποσά ανά εταιρία.

Ο λογικός επενδυτής θα επιλέξει να επενδύσει σε τουλάχιστον 5 έως 10 διαφορετικές μετοχές. Μπορείτε να στήσετε ένα χαρτοφυλάκιο με μια σειρά από επενδύσεις των 800 ευρώ, χρησιμοποιώντας λίγα κεφάλαια κάθε φορά. Αλλά πιθανότατα πρέπει να βάλετε 8000 ευρώ για να αρχίσετε να επενδύετε σε μετοχές ή θα πρέπει να έχετε έναν ρεαλιστικό στόχο να τοποθετήσετε 8000 ευρώ σε μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο, ας πούμε δύο χρόνια.

Αν είναι λιγότερα τα χρήματα που έχετε να επενδύσετε, μπορείτε να αξιοποιήσετε το χρηματιστήριο επενδύοντας σε ομαδικά κεφάλαια, όπως τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια.

Να θυμάστε επίσης ότι θα πρέπει να σχηματίσετε την στρατηγική των μετοχικών σας επενδύσεων πάντα σε σχέση με την συνολική σας οικονομική κατάσταση.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video