Εξωδικαστικός: Fast track μελέτες βιωσιμότητας για τους «μικρούς»

Ενιαία κριτήρια βιωσιμότητας, ανάλογα με τον κλάδο, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για όσους χρωστούν 20.000-50.000 ευρώ. Η PwC πήρε εντολή από τις τράπεζες να παραδώσει πρόταση εντός 10 ημερών. Πώς θα τρέξει η διαδικασία.

Εξωδικαστικός: Fast track μελέτες βιωσιμότητας για τους «μικρούς»

Η PricewaterhouseCoopers ανέλαβε κατόπιν εντολής των τραπεζών να καταρτίσει την πρόταση πάνω στην οποία θα βασίζεται η μελέτη βιωσιμότητας που πρέπει να πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές (σ.σ. προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες) από 20.000 έως 50.000 ευρώ, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της PwC θα προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητας για τη συγκεκριμένη κατηγορία -στην πλειοψηφία τους πολύ μικρές επιχειρήσεις- να γίνεται fast track και ανά κλάδο δραστηριότητας (σ.σ. εστίαση, εμπόριο κ.λπ.) και με βασικό κριτήριο τα κέρδη μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις.

Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη συνάντηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, στα οποία τα διοικητικά τραπεζικά στελέχη παρουσίασαν τα επόμενα βήματα, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της επιμονής των δανειστών να κάνουν μελέτη βιωσιμότητας και όσες επιχειρήσεις χρωστούν από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Η πρωτοβουλία των τραπεζών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, να δοθεί λύση μέσω της πρότασης που θα ετοιμάσει η PwC, πάρθηκε προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, να μην τιναχθεί στον αέρα ο εξωδικαστικός, προκύψουν νέες απαιτήσεις και καθυστερήσεις, τη στιγμή που οι επόπτες εντός και εκτός συνόρων πιέζουν για μείωση των κόκκινων δανείων.

Το επόμενο 10ήμερο

Η πρόταση της PwC -που λειτουργεί ως σύμβουλος των τραπεζών για τα θέματα του εξωδικαστικού- αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είναι έτοιμη εντός του επόμενου δεκαημέρου. Εν συνεχεία οι τράπεζες σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας θα την αποστείλουν στους θεσμούς, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί συμφωνία. «Όλη η διαδικασία εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες, μέχρι δηλαδή να τα βρούμε με τους δανειστές και να πάρουμε την έγκρισή τους», αναφέρει στέλεχος τράπεζας.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, η καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στις επιχειρήσεις που χρωστούν από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, καθώς για το επόμενο δίμηνο θα βρίσκονται στον αέρα και δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, μιας και η πλειοψηφία των εν λόγω επιχειρήσεων, δεδομένου του πολύ μικρού μεγέθους τους, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόβλημα επιβίωσης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μεγάλη πίεση από τους δανειστές

Τραπεζικά στελέχη που χειρίζονται το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι πιέσεις των δανειστών τόσο προς το οικονομικό επιτελείο όσο και προς το τραπεζικό σύστημα για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ήταν ασφυκτικές. Κι αυτό διότι όπως εκτιμούν (σ.σ. οι δανειστές), η εφαρμογή πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας για χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, χωρίς μελέτη βιωσιμότητας -όπως προβλέπει ο νόμος στη σημερινή του μορφή- θα δώσει τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού όλοι, βιώσιμοι και μη.

«Υποστηρίζουν ότι ο εξωδικαστικός θα γίνει σαν τον νόμο Κατσέλη, δηλαδή θα μπουν και όσοι διαθέτουν περιουσία και δεν πληρώνουν κατά συνείδηση», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Εξ ου και, όπως έγραψε το Euro2day.gr, αποφασίστηκε ήδη στις περιπτώσεις οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ που διαθέτουν ακίνητη περιουσία να μη γίνεται κούρεμα οφειλής, αλλά μόνο ρύθμιση σε δόσεις.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video