ΧΑ: Οι κρίσιμες στηρίξεις για Γενικό Δείκτη και τράπεζες

Πώς μπορεί να μεταβληθεί το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο. «Κόκκινο πανί» για τους επενδυτές ο τραπεζικός κλάδος. Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Εurobank. Κομβικό το ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης.

ΧΑ: Οι κρίσιμες στηρίξεις για Γενικό Δείκτη και τράπεζες

Παρότι η πίεση στην αγορά ήταν αναμενόμενη μετά το φτωχό σε συμπεράσματα και εξελίξεις Eurogroup, εντούτοις η βίαιη επιστροφή της αγοράς στη ζώνη των 600/610 μονάδων (-8% περίπου από τα πρόσφατα υψηλά του), φέρνει τα πάνω-κάτω στις μέχρι τώρα ισορροπίες, αλλά και τους αγοραστές με την... πλάτη στον τοίχο.

Το πρίσμα για τη συνολική εικόνα της αγοράς θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν η παραπάνω ζώνη τιμών δεν αντέξει, ενώ χαμηλότερα η στήριξη είναι στις 570/575 μονάδες, που αποτελούν και τα χαμηλά Νοεμβρίου (αλλά και 50% Fibonacci επίπεδο από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 421 μονάδες του Φεβρουαρίου του 2016).

Με τον Γενικό Δείκτη και τις τράπεζες να είναι υπερπουλημένοι στο δίωρο αλλά και στο τετράωρο διάγραμμα, το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να αντιδράσει τις επόμενες συνεδριάσεις, με πιθανότερο σημείο εκκίνησης για τον τραπεζικό δείκτη τις 720 μονάδες. Αυτό ωστόσο απαιτεί την άμεση αφύπνιση των αγοραστών, η οποία μπορεί να παρακινηθεί με κάποια κίνηση (ή φιλολογία) περί εκτόνωσης της κρίσης εντός των επόμενων ημερών και η οποία στο καλό σενάριο, θα οδηγήσει σε επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα είτε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, είτε μετά το Euroworking Group.

Για τον δείκτη των τραπεζών, που αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τους επενδυτές, η διόρθωση δεν σταμάτησε στην πρώτη ζώνη στήριξης των 760-770 μονάδων (38,2% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου και χαμηλό στις 15/12) και πλέον το βλέμμα τοποθετείται στη στήριξη στις 720 μονάδες, που συγκεντρώνει μεγάλη πιθανότητα ολοκλήρωσης της πτώσης.

Από την άλλη, τα δίωρα διαγράμματα σε ΕΤΕ και Πειραιώς δείχνουν ότι το down leg έχει ολοκληρωθεί.

Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

• Alpha Bank: Η άμεση διάσπαση του 1,76 ευρώ έχει φέρει στο προσκήνιο το 1,65 ευρώ. Διαφορετικά, οι στηρίξεις κατεβαίνουν αρκετά χαμηλότερα στην περιοχή της ζώνης των 1,55/1,57 ευρώ. Ανοδικά είναι το 1,84 ευρώ και το 1,93 ευρώ.

• ΕΤΕ: Συνεχίζει την καλύτερη εικόνα από τον δείκτη και είναι σημαντικό που έχει κρατήσει προσώρας το 0,22 ευρώ. Παρακάτω είναι τα 0,20 - 0,21 ευρώ ενώ στην αντίδραση το πάνω όριο είναι το 0,25 ευρώ.

• Eurobank: Η ταχύτατη απώλεια των 0,59-0,60 ευρώ είναι ενδεικτική της επιθετικότητας των πωλητών και της σαφούς υποαπόδοσής της έναντι των άλλων τριών τραπεζικών μετοχών. Η στήριξη πλέον είναι αρκετά χαμηλότερα στο 0,55 ευρώ, το 0,52 ευρώ, με τελικό επίπεδο το 0,49 ευρώ.

• Τράπεζα Πειραιώς: Η διατήρηση του 0,18 ευρώ είναι κομβική, διαφορετικά οι κοντινές στηρίξεις είναι αρκετά χαμηλότερα στο 0,168 ευρώ. Το 0,215 είναι η αντίσταση.

Τέλος, και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε αμαχητί την πρώτη στήριξη στις 1.680 μονάδες, αλλά η πτώση ως τις 1.610/1.615 μονάδες εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτό το θετικό σενάριο. Παρακάτω, ωστόσο, το κλίμα χαλάει αρκετά και το επίπεδο είναι οι 1.567 μονάδες.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video