Ρουμπινί: Το οβάλ γραφείο θα δαμάσει τον πρόεδρο Τραμπ

Μόλις ο νέος πρόεδρος βρεθεί στον Λευκό Οίκο, θα προσφέρει συμβολικές παραχωρήσεις στους υποστηρικτές του και θα στραφεί στις παραδοσιακές πολιτικές που προτιμούν οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και δεκαετίες, εκτιμά ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ρουμπινί: Το οβάλ γραφείο θα δαμάσει τον πρόεδρο Τραμπ

Μετά την απροσδόκητη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί «ανοικτό ερώτημα» το αν ο νέος ηγέτης θα κυβερνήσει βάσει του ακραίου λαϊκισμού που επέδειξε προεκλογικά ή θα υιοθετήσει μια ρεαλιστική, κεντρώα προσέγγιση, τόνισε σε άρθρο του ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο ειδικός επεσήμανε πως το πρώτο σενάριο θα φέρει τρόμο στις αγορές και πιθανώς σημαντική οικονομική ζημιά, ωστόσο εκτίμησε πως ο νέος πρόεδροςθα διαλέξει άλλο δρόμο.

«Ένας ακραίος λαϊκιστής Τραμπ» θα έκανε πραγματικότητα μια σειρά δεσμεύσεις, από την ακύρωση της TPP μέχρι την πλήρη ανάκληση του Obamacare, και θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του αμερικανικού ελλείμματος του προϋπολογισμού, με αλλαγές στη φορολόγηση των πλουσίων και των εταιριών και με αύξηση δαπανών.

Παράλληλα θα άλλαζε δραματικά την τρέχουσα νομισματική πολιτική της χώρας -πριν απ' όλα αντικαθιστώντας την πρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γέλεν,- ενώ θα ακύρωνε τον νόμο Ντοντ-Φρανκ και τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση που έφερε το 2010.

Τέλος, θα αποσταθεροποιούσε τις συμμαχίες της Αμερικής και θα κλιμάκωνε τις εντάσεις με τους αντιπάλους, τόνισε ο οικονομολόγος.

Ωστόσο, ο Ρουμπινί θεωρεί πιο πιθανό σενάριο ο Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώξει πιο ρεαλιστικές και κεντρώες πολιτικές, δεδομένου μάλιστα πως πρόκειται για έναν επιχειρηματία που απολαμβάνει την «τέχνη της συμφωνίας». Επίσης, ο ειδικός επισημαίνει πως η επιλογή του μελλοντικού προέδρου να παρουσιαστεί ως λαϊκιστής υποψήφιος ήταν θέμα στρατηγικής και δεν αντανακλά απαραίτητα βαθιά ριζωμένες απόψεις.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί θεωρεί ότι, μόλις αναλάβει την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τραμπ θα προχωρήσει σε συμβολικές παραχωρήσεις προς τους υποστηρικτές του, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει στροφή προς τις παραδοσιακές πολιτικές που προτιμούν οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και δεκαετίες.

Εξετάζοντας τους συνεργάτες του νέου προέδρου, ο οικονομολόγος επισημαίνει πως ο Μάικ Πενς, η επιλογή του Τραμπ για αντιπρόεδρο, είναι καθεστωτικός πολιτικός του GOP. Επιπλέον, οι οικονομικοί σύμβουλοι της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν πλούσιοι επιχειρηματίες και στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, φίλα προσκείμενοι στις παραδοσιακές αυτές πολιτικές. Τέλος, ρεπορτάζ υποστηρίζουν πως ο νέος πρόεδρος ήδη εξετάζει «mainstream» Ρεπουμπλικάνους για το υπουργικό του συμβούλιο.

«Οι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι και επιχειρηματικοί ηγέτες που ο Τραμπ πιθανότατα θα διορίσει, θα σχηματίσουν μετά τις πολιτικές του», εκτίμησε ο Ρουμπινί, προσθέτοντας πως, δεδομένου ότι δεν έχει εμπειρία, θα εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τους συμβούλους του, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Τζορτζ Μπους.

Επιπλέον, ο Τραμπ θα πιεστεί προς το κέντρο και από το Κογκρέσο, με το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί για να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία, ενώ θα ελέγχεται και από τη διάκριση των εξουσιών που διέπει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο χαλινάρι, όμως, για τον Ντόλαντ Τραμπ, θα είναι η ίδια η αγορά. Ο ειδικός υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι, αν ο πρόεδρος προσπαθήσει να ακολουθήσει ακραίες πολιτικές, η αντίδραση θα είναι «γρήγορη και τιμωρητική: οι μετοχές θα βουλιάξουν, το δολάριο θα πέσει, οι επενδυτές θα τρέξουν προς τα κυβερνητικά ομόλογα, οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν, κ.λπ».

Ο οικονομολόγος αναφέρει πως οι επιπτώσεις από μια ρεαλιστική προεδρία Τραμπ θα είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με το ακραίο σενάριο. Ο πρόεδρος θα επιμείνει στην ακύρωση της TPP, αλλά το ίδιο θα έκανε και η Χίλαρι Κλίντον.

Θα περιοριστεί μόνο σε «μικροαλλαγές» της Nafta, για να κερδίσει την εύνοια των Αμερικανών της εργατικής τάξης. Και όσον αφορά την υποτιθέμενη μείωση των εισαγωγών από την Κίνα, οι επιλογές του είναι περιορισμένες λόγω των νέων κανονισμών του ΠΟΕ που απαγορεύουν το «στοχευμένο ντάμπινγκ» ενάντια στην Κίνα.

Ο Τραμπ πιθανώς θα χτίσει το τείχος που επιθυμεί στα μεξικανικά σύνορα, παρότι έχουν μειωθεί οι ροές μεταναστών από τη γειτονική χώρα προς τις ΗΠΑ. Αλλά ο Ρουμπινί εκτιμά πως θα εστιάσει περισσότερο στους μετανάστες χωρίς χαρτιά που διαπράττουν εγκλήματα, αντί να απελάσει πέντε με 10 εκατ. ανθρώπους.

Τέλος, κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά μικρότερα σε σχέση με το ακραίο σενάριο. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθήσει τους φορολογικούς κανόνες που έχουν προτείνει ο Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, τα έσοδα θα περιοριστούν μόνο κατά δύο τρισ. δολάρια σε μια περίοδο δέκα ετών.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video