Κρούγκμαν: Το κέρδος της Ελλάδος και η... χάρη στην Ευρώπη

Η Ελλάδα έκανε χάρη σε όλη την Ευρώπη, γράφει ο γνωστός οικονομολόγος. Προσωρινά, τουλάχιστον, η Ελλάδα έβαλε τέλος στον κύκλο της διαρκώς αυξανόμενης λιτότητας, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την Ευρώπη.

Κρούγκμαν: Το κέρδος της Ελλάδος και η... χάρη στην Ευρώπη
Νέο άρθρο για την Ελλάδα εξέδωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, με τίτλο: «Τι κέρδισε η Ελλάδα». Βασικό επιχείρημα του άρθρου είναι ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των περισσοτέρων αναλυτών, πήγε αρκετά καλά στις διαπραγματεύσεις επιτυγχάνοντας ένα πρώτο ρήγμα στις πολιτικές λιτότητας. Έτσι, όπως ο αρθρογράφος ισχυρίζεται, η Ελλάδα έκανε χάρη σε όλη την Ευρώπη.

Σημαντικότερο στοιχείο των διαπραγματεύσεων για τον Krugman αποτελούν οι δεσμεύσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως αναφέρει, το ζήτημα δεν ήταν αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τελείως το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντίθετα, γράφει, το ζήτημα ήταν αν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε μεγαλύτερη λιτότητα με τριπλάσια πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι σήμερα, όπως είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα η Αθήνα δεν υποχώρησε καθώς επετράπη ευελιξία για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και ασάφεια σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια.

Προς τι λοιπόν, αναρωτιέται, η κακή δημοσιότητα για την νέα συμφωνία; Αυτή οφείλεται σε μια ανίερη συμμαχία, όπως γράφει, μεταξύ αριστερών αναλυτών με ανεδαφικές προσδοκίες και του επιχειρηματικού Τύπου, ο οποίος αρέσκεται σε ιστορίες καταστροφής, όταν αυτές αφορούν σε αλαζονικούς δανειολήπτες. Καταστροφή όμως δεν υπήρξε.

Προσωρινά, τουλάχιστον, η Ελλάδα έβαλε τέλος στον κύκλο της διαρκώς αυξανόμενης λιτότητας, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία, παρά τα όποια θετικά στοιχεία τον τελευταίο καιρό, βρίσκεται στην παγίδα του αποπληθωρισμού.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video