Jakobsen: Πού θα «κάτσει» η μπίλια στην ισοτιμία ευρώ - φράγκου

Η κίνηση της ελβετικής τράπεζας επιστρέφει τη νομισματική πολιτική στα χέρια της, ενώ επαφίεται στην αγορά να αποφασίσει τα κατάλληλα επίπεδα διαπραγμάτευσης του ελβετικού φράγκου, τονίζει ο οικονομολόγος της Saxo Bank. Τι προβλέπει για την ισοτιμία με το ευρώ.

Jakobsen: Πού θα «κάτσει» η μπίλια στην ισοτιμία ευρώ - φράγκου
Βρισκόμουν σε ταξίδι στην Ελβετία όταν ενημερώθηκα, προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) απέσυρε την ελάχιστη ισοτιμία του EURCHF, παρά τις προσδοκίες μου σε παλαιότερη ανάλυσή μου, όπου αναφερόταν ως πιθανός κίνδυνος ένα σχετικό ενδεχόμενο, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται μια τέτοια ανατροπή τόσο σύντομα.

Η SNB προφανώς στάθμισε τα υπέρ και τα κατά της ισοδυναμίας και αποφάσισε ότι τα μειονεκτήματα υπερίσχυαν των πλεονεκτημάτων. Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η κίνηση αυτή θα κριθεί όχι μόνο λογική, αλλά και απαραίτητη για την προστασία της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της Ελβετίας και τις προσδοκίες πληθωρισμού.

Η SNB αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι ο επιχειρηματικός κύκλος πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του, και ότι το τεχνητά αδύναμο CHF οδηγούσε έμμεσα σε διόγκωση της ήδη ισχυρής αγοράς ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα εγκατέλειπε την ελβετική νομισματική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η επίδραση αυτή πλέον αναιρείται, και η Ελβετία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε χώρες όπως η Ιαπωνία ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη ευημερία απαιτεί να επιτραπεί στην αγορά να ορίζει τη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Ελβετία αντιμετώπισε το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου CHF μέσω της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και ενός μεγάλου «Mittelstand» – δηλαδή ενός μεγάλου τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ιαπωνία το αντιμετώπισε εξάγοντας το πρόβλημά της σε άλλες χώρες. Η κίνηση της SNB είναι απολύτως λογική και προσφέρει ελπίδα στις αγορές και στα χρηματιστήρια, δεδομένου ότι η αποδοχή των ανοδικών και των πτωτικών φάσεων του επιχειρηματικού κύκλου αποτελεί τη μόνη οδό για επιστροφή των μέσων τιμών σε καλύτερα επίπεδα.

Εκτιμώ ότι, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση, η διαπραγμάτευση του EURCHF θα κυμαίνεται περίπου στο 1,000-1,0500. Το CHF έχει ενισχυθεί γιατί υποστηρίζεται από ένα φορολογικό καθεστώς, μια αποτελεσματική και εκπαιδευμένη κοινωνία, και έναν κλάδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο οποίος επιδιώκει διαρκώς την ποιότητα και την κατάρτιση. Πλέον υποστηρίζεται και από μια SNB που ευνοεί τη μικροοικονομία έναντι της μακροοικονομίας, επιτρέποντας στη συναλλαγματική ισοτιμία να προσδιοριστεί από την αγορά.

Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί τη δυσάρεστη έκπληξη που επιφύλαξε η Κεντρική Τράπεζα για πολλούς επενδυτές και εταιρείες. Ωστόσο, είναι κάλεσμα αφύπνισης και μια επιβεβαίωση της θέσης μας ότι το 2015 θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου με μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

*Ο Steen Jakobsen είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video