Συναλλαγές αποτελεσματικών αποκλίσεων

Ορθές προβλέψεις αντιστροφών προτού συμβούν

Συναλλαγές αποτελεσματικών αποκλίσεων

Έχετε ακούσει ποτέ για αποκλίσεις στην αγορά; Τι είναι; Τι προμηνύουν και πώς μπορούν οι σοβαροί επενδυτές να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες για εκτέλεση συναλλαγών που προσφέρουν αυτά τα φαινόμενα σε μοτίβα διαγραμμάτων; Αυτό το άρθρο επιχειρεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις και προτείνει μια στρατηγική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές αποκλίσεων με αποτελεσματικό τρόπο.

 
» Αποκλίσεις - η δύναμη της απλότητας

Οι αποκλίσεις παραμένουν μια από τις πιο αγαπημένες προσεγγίσεις σε εκτελέσεις συναλλαγών. Εφαρμόζονται για την αξιοποίηση αξιοπρεπών κερδών από δράσεις στην αγορά σε σύγκριση με τις μετρήσεις δεικτών. Μια απόκλιση λαμβάνει χώρα όταν ένα εργαλείο συναλλαγής μετακινείται προς τη μία πλευρά και ένα αναλυτικό εργαλείο πάει προς μια άλλη πλευρά. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει όταν ένα αναλυτικό εργαλείο αντιδρά πιο γρήγορα σε αλλαγές στα δεδομένα της αγοράς σε σχέση με την ίδια την τιμή, και ειδικά όταν η τάση της αγοράς είναι λιγότερο σημαντική. Βασικά σημαίνει ότι ο δείκτης και η τιμή μετακινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Χωρίς γεγονότα, δεν υπάρχει ιστορία. Οι επενδυτές είναι ευλογημένοι με την παροχή δεδομένων ιστορικού που είναι εύκολα προσβάσιμα σε διάφορες μορφές και διαγράμματα. Όταν εξετάζουμε ένα πρόσφατο ιστορικό και αναλύουμε τη σχέση του με έναν καλό δείκτη όπως είναι ο On Balance Volume (OBV), διακρίνουμε κάποιες μικροδιαφορές. Υπάρχουν δύο τύποι αποκλίσεων. Είναι η ανοδική (θετική) απόκλιση και η καθοδική (αρνητική) απόκλιση. 

Μια ανοδική (θετική) απόκλιση λαμβάνει χώρα όταν ο δείκτης πηγαίνει προς τα πάνω ενώ η τιμή δεν έχει διαμορφώσει ακόμα νέα υψηλά, διότι και οι δύο πρέπει να σημειώσουν νέα υψηλά σχεδόν ταυτόχρονα (υπό κανονικές συνθήκες). Μια ανοδική ή θετική απόκλιση δείχνει ότι η τιμή θα μπορούσε σύντομα να πάει προς τα πάνω, σε συμφωνία με ό,τι κάνει ο δείκτης.

Μια καθοδική (ή αρνητική) απόκλιση λαμβάνει χώρα όταν ο δείκτης πηγαίνει προς τα κάτω ενώ η τιμή δεν έχει διαμορφώσει ακόμα νέα χαμηλά, διότι και οι δύο πρέπει να σημειώσουν νέα χαμηλά σχεδόν ταυτόχρονα (υπό κανονικές συνθήκες). Μια καθοδική ή αρνητική απόκλιση δείχνει ότι η τιμή θα μπορούσε σύντομα να πάει προς τα κάτω, σε συμφωνία με ό,τι κάνει ο δείκτης.

 

Προσέγγιση της αγοράς με τη μέθοδο των θετικών και αρνητικών αποκλίσεων

Για αυτή τη στρατηγική χρησιμοποιούμε τον On Balance Volume (OBV) διότι έχει αποδειχθεί ένα καλό εργαλείο ανάλυσης για αυτή την κερδοσκοπική μέθοδο. Παρακαλώ, ελέγξτε το πλαίσιο πληροφοριών για περαιτέρω εξηγήσεις για το δείκτη. Ο OBV τείνει να μετακινείται παράλληλα με την τιμή, και όταν υπάρχει αύξηση της δυναμικής της τιμής, θέλουμε να βλέπουμε τον OBV να σηματοδοτείται αυτή την άνοδο επίσης. Διαφορετικά, μπορεί να εμφανιστεί μια οπισθοχώρηση. Όταν ο OBV αυξάνεται, οι ανοδικές θέσεις κερδίζουν σε δύναμη και όταν μειώνεται, οι καθοδικές θέσεις γίνονται ισχυρότερες. Οι θετικές και αρνητικές αποκλίσεις μπορούν να αναζητηθούν σε ωριαία, τεσσάρων ωρών και ημερήσια διαγράμματα, ανάλογα με το πού εντοπίζονται οι αποκλίσεις. Οι αποκλίσεις εμφανίζονται σπάνια, αλλά όταν εμφανίζονται, μπορεί να σηματοδοτούν πιθανές αντιστροφές της αγοράς. Ωστόσο, t

Στο διάγραμμα 1 βλέπουμε ένα παράδειγμα ανοδικής απόκλισης στο ωριαίο διάγραμμα AUD/NZD. Αυτό υποδεικνύεται από το οβάλ σχήμα στο διάγραμμα. Σε αυτό το σημείο, ο OBV άρχισε να μετακινείται προς τα πάνω σταδιακά ενώ η τιμή ήταν ακόμα σταθεροποιημένη. Αργότερα υπήρξε ένα σοβαρό ανοδικό ξέσπασμα που αποτέλεσε απειλή για την πρόσφατη καθοδική προοπτική της εν λόγω αγοράς. 



Στο διάγραμμα 2 μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα πτωτικής απόκλισης στο διάγραμμα 4 ωρών για το ασήμι. Το ασήμι προσπαθούσε να κάνει υψηλότερα υψηλά, επειδή οι ανοδικές έκαναν απεγνωσμένη προσπάθεια να ωθήσουν την τιμή προς τα επάνω, ενώ ο OBV πήγαινε γενικά προς τα κάτω. Δεν είναι δυνατόν μια αγορά να συνεχίσει να μετακινείται προς τα πάνω ενώ ο δείκτης μετακινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση – θα προκληθεί μια αντιστροφή. Δεν υπάρχει τρόπος για ένα ζωντανό δηλητηριώδες φίδι και έναν ζωντανό αρουραίο να συμβιώσουν ειρηνικά στην ίδια τρύπα. Στη συνέχεια η τιμή έπεσε κατακόρυφα.



Όπως στα προηγούμενα και επόμενα παραδείγματα, τα σήματα για αποκλίσεις μπορεί μερικές φορές να εμφανιστούν γρήγορα. Μερικές φορές, μπορεί να διαρκέσουν αρκετά, καθιστώντας τα εμφανή στις αγορές. Επίσης, να προσέχετε τις συστάσεις για τα μεγέθη θέσεων και τον έλεγχο του κινδύνου που συνοδεύουν αυτή τη στρατηγική. Μπορεί να βιώσετε περιστασιακή αρνητικότητα, καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι η κότα με τα χρυσά αυγά, αλλά μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει συναλλαγές με μέτριο κέρδος που θα είναι σταθερά μεγαλύτερο από εκείνες με μέτριες απώλειες. Δεν χρειαζόμαστε να έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση σε σημείο να ρισκάρουμε περισσότερα από ό,τι προτείνεται ανά συναλλαγή, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο να υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους. Οι προηγούμενες απώλειες μας πρόσφεραν μοναδικές ευκαιρίες για να πάρουμε μαθήματα και να ενισχύσουμε τις δεξιότητές μας. Ενώ δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα θεμελιώδη συμβάντα που επηρεάζουν τις κερδοσκοπικές δραστηριότητές μας, έχουμε μια επιλογή. Μπορούμε να συντηρήσουμε το χάος ή μπορούμε να ελέγξουμε τις ζημιές και τα κέρδη μας.

 

Περισσότερα παραδείγματα

θετικών και αρνητικών αποκλίσεων

Οι αποκλίσεις αποτελούν λεπτές τεχνικές ενέργειες. Θα πρέπει να εξασκηθείτε με αυτές προκειμένου να εξοικειωθείτε με την έννοια της όποτε παρουσιάζεται στο διάγραμμα. Στα παραδείγματα, η κόκκινη κατακόρυφη γραμμή στα αριστερά δείχνει το σημείο εισόδου μιας συναλλαγής, ενώ η κόκκινη κατακόρυφη γραμμή στα δεξιά δείχνει το σημείο εξόδου μιας συναλλαγής. 

 

Συναλλαγή 1

Παίρνουμε το πρώτο παράδειγμα συναλλαγών από το ημερήσιο διάγραμμα EUR/CAD. Υπήρξε μια άγρια διελκυστίνδα μεταξύ των ανοδικών και των καθοδικών κατά το μήνα Φεβρουάριο 2015. Αυτό προκάλεσε ένα είδος πλάγιας μετακίνησης στην αγορά. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο OBV άρχισε να πηγαίνει προς τα κάτω, ενώ η αγορά διατηρούσε την πλάγια μετακίνηση. Αυτό σηματοδότησε μια πτωτική απόκλιση και πουλήσαμε στις 23 Φεβρουαρίου 2015. Η συναλλαγή ήταν πετυχημένη. Ρίξτε μια ματιά στο διάγραμμα 3.



 

Εργαλείο: EUR/CAD

Χρονικό πλαίσιο: Διάγραμμα 4 ωρών

Εντολή: Πώληση

Ημερομηνία εισόδου: 23 Φεβρουαρίου 2015

Τιμή εισόδου: 1,4250

Stop loss: 1,4400

Trailing stop: 1,3935

Κατοχύρωση κέρδους: 1,3800

Ημερομηνία εξόδου: 4 Μαρτίου 2015

Κέρδη/ζημιές: 450 pip

 

Συναλλαγή 2

Όταν εξετάσαμε ένα ωριαίο διάγραμμα GBP/USD στο διάγραμμα 4, είδαμε ότι η αγορά ήταν γενικά σε μια φάση ισορροπίας. Στις 10 Φεβρουαρίου 2015, η μετακίνηση της τιμής ήταν αναποφάσιστη όταν ο OBV άρχισε να μετακινείται σταδιακά προς τα πάνω. Το ίδιο συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα (11 Φεβρουαρίου), και νωρίς στις 12 Φεβρουαρίου, ήταν σαφές ότι η δράση τιμών θα αμαυρωνόταν από τις μηχανορραφίες των πτωτικών, ενώ ο OBV συνέχιζε γενικά να μετακινείται προς τα πάνω. Σε αυτό το είδος σεναρίου, θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τι έκανε ο OBV και να μην ασχολούμαστε με τις μηχανορραφίες των πτωτικών. Το γεγονός ότι ο OBV συνέχιζε να μετακινείται προς τα πάνω σημαίνει ότι η αγοραστική πίεση αυξανόταν σταδιακά. Ανοίξαμε θέση αγοράς και ο στόχος μας επιτεύχθηκε την ίδια ημέρα.

 

Εργαλείο: GBP/USD

Χρονικό πλαίσιο: Ωριαίο διάγραμμα 

Εντολή: Αγορά

Ημερομηνία εισόδου: 12 Φεβρουαρίου 2015

Τιμή εισόδου: 1,5220

Stop loss: 1,5070

Trailing stop: 1,5325

Κατοχύρωση κέρδους: 1,5370

Ημερομηνία εξόδου: 12 Φεβρουαρίου 2015

Κέρδη/ζημιές: 150 pip

 

Συμπέρασμα

Μερικές φορές περιμένουμε τις συναλλαγές να είναι ικανοποιητικές και απλές, αλλά αυτό δεν είναι σύμφωνο με την πραγματικότητα. Για τους επαγγελματίες των συναλλαγών είναι ένας χώρος για σταθερή ανάπτυξη μέσω καλών και κακών συναλλαγών. Σας παρακαλούμε και πάλι να δίνετε μεγάλη προσοχή στους κανόνες διαχείρισης κινδύνου και χρημάτων αυτής της μοναδικής στρατηγικής και να μην επιτρέπετε στην απληστία να επηρεάζει τους στόχους σας. Η απληστία οδηγεί στη δυσαρέσκεια, αφήνοντας τους επενδυτές ανικανοποίητους με μικρά και σταθερά κέρδη και τους αποστερεί το είδος της ευτυχίας που απολαμβάνουν οι λογικοί διαχειριστές κινδύνου. Όταν βρίσκετε ακαταμάχητη τη διάθεση να επενδύσετε πολλά σε κάθε συναλλαγή, τότε είσαι τζογαδόρος κι όχι επενδυτής. Σύμφωνα με μία πηγή, ο τζόγος έχει βυθίσει τους εθισμένους σε χρέη ή ακόμα και σε πτωχεύσεις και πολλοί έχουν πληρώσει με τις δουλειές τους, με γάμους και φιλίες. Επομένως, αν είστε ενήμεροι για τους κινδύνους του τζόγου, θα βρείτε βάσιμους λόγους για την αποφυγή τους, καθώς θα βελτιώνετε τις δεξιότητές σας στην εκτέλεση συναλλαγών. Το να είναι κανείς καλός επενδυτής είναι ανεκτίμητο! «

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video