XA: Τα ορόσημα και οι αδυναμίες για τον Γενικό Δείκτη

Ποια επίπεδα πρέπει να... επανακαταλάβει η αγορά, για να μη χαθεί το ανοδικό momentum. Θετικό στοιχείο η αύξηση του τζίρου.

XA: Τα ορόσημα και οι αδυναμίες για τον Γενικό Δείκτη

Χωρίς ανάσες και νεύρο παραμένει η αγορά μετοχών, με τους τραπεζικούς τίτλους να υποχωρούν σε νεότερα χαμηλά αυτή την εβδομάδα, παρά τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες να κινηθούν υψηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει απώλειες 11%, ο δείκτης των τραπεζών 35% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης 11%. Στο δύσκολο αυτό τρίμηνο, θετικά ξεχωρίζουν Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Viohalco.

Στον αντίποδα, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής σημειώνουν απώλειες άνω του 50%, Eurobank 35%, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank 30% και Folli Follie Group 21%. Τη Δευτέρα 13/11, ο οίκος MSCI ανακοινώνει τις πιθανές αλλαγές στους δείκτες, με την 30ή Νοεμβρίου ημερομηνία εφαρμογής, γεγονός που επίσης μπορεί να επηρεάσει την αγορά, αν προκύψουν προσθήκες, διαγραφές ή αλλαγές στις σταθμίσεις.

Οι βοήθειες από την αγορά ομολόγων διακόπηκαν, ενώ η μείωση της πρόβλεψης της Κομισιόν για την αύξηση στο ΑΕΠ, η αποχή των συμβολαιογράφων για το θέμα των πλειστηριασμών και η επαναφορά της El Dorado στο προσκήνιο, δεν αποτελούν θετικές εξελίξεις για την αγορά. Η απόδοση στο 10ετές ελληνικό ομόλογο αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, προεξοφλώντας πιθανότατα τη χρονική μετάθεση προς το τέλος του μήνα, την ανταλλαγή των σειρών των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI.

Παράλληλα, οι αποδόσεις στο ελληνικό διετές ομόλογο ξεπέρασαν και πάλι το ψυχολογικό όριο του 3%, επιβεβαιώνοντας τη στάση αναμονής. Προσώρας, ωστόσο, το swap των ομολόγων δεν φαίνεται να αποτελεί καταλύτη στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, βραχυπρόθεσμα, μόνο η έναρξη των πλειστηριασμών μπορεί να βοηθήσει την εικόνα τους, αφού η πίεση από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την Ένωση Τραπεζών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αν η αποχή διατηρηθεί.

Εφόσον η αγορά μπόρεσε να κινηθεί πάνω από τις 762 μονάδες, το σενάριο προσπάθειας προώθησης προς τις 775-780 μονάδες, που βρίσκεται η πρώτη ουσιαστική αντίσταση του συστήματος, παραμένει. Οι αυξημένοι όγκοι των συναλλαγών και το θετικό momentum από την αγορά των ομολόγων πρέπει να επιστρέψει. Θετικό στοιχείο επίσης αποτελεί η επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τον εκθετικό αλλά και τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στις 747 των 746 μονάδων.

Τα επίπεδα ανάμεσα στις 752 και 758 μονάδες που διέρχονται οι μέσοι όροι των 30 ημερών, θα πρέπει να αποτελούν τον τερματισμό σε κάθε πτωτική κίνηση.

Ο τραπεζικός δείκτης δεν μπόρεσε να διατηρηθεί γύρω από τις 740 μονάδες και έχασε και τις 715 μονάδες στις 25/10. Οι στηρίξεις είναι το ψυχολογικό όριο των 700-715 μονάδων που προσπαθεί να ανακαταλάβει και χαμηλότερα οι 666 μονάδες. Οι αντιστάσεις πληθαίνουν με τις 760/770 πλέον, τις 845 μονάδες και τις 910 μονάδες. Ανοδική κίνηση και διατήρηση άνω των 800 μονάδων βελτιώνει την τεχνική εικόνα του δείκτη.

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε τις 1.995-2.000 μονάδες και οι στηρίξεις πλέον τοποθετούνται γύρω από τις 1.910-1.920 μονάδες και χαμηλότερα στις 1.850 μονάδες.

 

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video