Η τεχνική «ακτινογραφία» του ΧΑ

Ποια επίπεδα πρέπει να «ξανακερδίσει» η αγορά, ώστε να διατηρήσει τον ανοδικό βηματισμό της.

Η τεχνική «ακτινογραφία» του ΧΑ

Η βύθιση του τραπεζικού δείκτη χαμηλότερα από τις 800 μονάδες στη συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου, σχεδόν 31% από το υψηλό του στις 14 Ιουλίου, προκάλεσε αφύπνιση στους αγοραστές.

Η συνεδρίαση αντιστροφής στις 20/9 σε συνδυασμό με τη χθεσινή μέρα έδωσαν σημαντική ανάσα στην αγορά, παρότι οι ανησυχίες για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο δεν έχουν εξαλειφθεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, στα θετικά είναι: α) η απότομη βύθιση των τιμών, που βοήθησε να εξαερωθεί σημαντικό ποσοστό του φόβου βραχυπρόθεσμα, ειδικά άπειρων hedge fund managers με το εγχώριο τραπεζικό volatility, β) η άμεση προσπάθεια προσέγγισης της σημαντικής τεχνικής ζώνης στις 900/920 μονάδες, γ) η επιστροφή της Eldorado σε διάλογο με το υπουργείο.

Τεχνικά, η υποχώρηση ως τις 735 μονάδες του Γενικού Δείκτη με ταχύτητα μπορεί κάλλιστα να αποτελεί το τέλος του πρώτου σκέλους της διόρθωσης και η αγορά να προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη ζώνη των 750-810 μονάδων, αν και εφόσον παραμένει σε ανοδική τάση (bull market).

Στον αντίποδα, αν ο Γενικός Δείκτης αρνηθεί να κινηθεί προς την παραπάνω ζώνη και επιστρέψει πίσω, ειδικά αν οι διεθνείς αγορές συνεχίσουν να βρίσκονται σε θετικό momentum, τότε η πρόσφατη πτώση αποτελεί μόνο την αρχή της ταλαιπωρίας και εισερχόμαστε σε νέο κανάλι διαπραγμάτευσης, όπου θα αναθεωρήσουμε αρκετά καθοδικά τις τιμές-στόχους της αγοράς.

Για να θεωρήσουμε ότι εξακολουθεί η αγορά να διατηρεί τον ανοδικό βηματισμό της και ότι η διόρθωση ολοκληρώθηκε, θα πρέπει στα επόμενα δύο εβδομαδιαία κλεισίματα, η στήριξη των 800/815 μονάδων να επιστρέψει άμεσα στα χέρια των αγοραστών με αυξημένες αξίες συναλλαγών, δηλαδή με χρήμα.

Για τον τραπεζικό κλάδο, το θετικό σενάριο για να έχει τεθεί σε ισχύ θα πρέπει οι αγοραστές να φέρουν στο προσκήνιο άμεσα τις 900/920 μονάδες, αν και η άμεση διάσπαση της περιοχής των 920 μονάδων δεν δείχνει ικανή από τη χθεσινή ενδοσυνεδριακή εξέλιξη. Υψηλότερα, ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 970 μονάδες, ενώ παραμένει ανοιχτό και το τεχνικό «κενό» από τις 4/9, στις 1005,10-1003,93 μονάδες. Στηρίξεις αποτελούν οι 800 μονάδες και παρακάτω οι 750 μονάδες. Επαναπροσέγγιση στις 800 μονάδες ακυρώνει τις θετικές σκέψεις.

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video